Nye DynaOne HS Max vant til boble

Lidt om de undervanter jeg lavede sidste år, gennem vinteren havde de trukket sig en smule, men da jeg havde købt nye bronze vantskruer det er lidt længere end de gamle i rustfrit stål, var det ikke mere end vantskruerne kunne tage det og strække vanterne igen.

Noget af vinteren er gået med at lave de nye topvanter i 8mm. dyneema line. Der blev målt utallige gange efter de gamle wire vanter og trukket fra i længden som vi mente at dyneema linerne strækker sig.

Efter øjesplejsninger omkring tylaska ringe i begge ender af linerne, blev begge Dyneema liner strukket i en bænk monteret med vantskuer som blev strammet op lidt af gangen over et par dage. Efter strækket blev linerne lagt ved siden af de gamle vanter for at checke om længden var iorden. Begge liner var små 10 cm for korte i forhold til de gamle wire.

Netop derfor havde jeg købt 2 stk. toggles i hver side, så der ville være lidt at strække på. Og skal jeg være helt ærlig var jeg da ikke mere sikker på længden andet end at jeg havde købt 10 meter 3mm dyneema line til at bruge som surrings garn hvis det skulle være helt galt ;-))

Dagen kom hvor boble blev sat i vandet af den flinke og kompetente vognmand Arthur Andersen fra Horsens, masten blev sat på og med stor

spænding blev topvanterne sat på med 2 toggles i hver side og de passende meget fint. Meget lettet takkede vi vognmanden for godt arbejde og fik os en cola, hvorefter vi spændte riggen op.

Da riggen var trimmet ind og vi havde sejlet nogle gange i forskellig vindstyrker, havde topvanterne sat sig så meget at de 2 toggles i hver side kunne fjernes, riggen igen spændt op og trimmet ind igen og der er stadig mere at give at i hver vantskrue, men det ser ikke ud til at dyneema linerne giver sig mere.

Samtidig blev wire hanefoden til hækstaget erstattet af 8mm. dyneema line med en Tylaska ring, og det virker meget fint.

Alt i alt har det været positivt at skifte til Dyneema  og det har været sjovt at arbejde med.

Billeder kommer senere.